Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://www.kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=9

200 gadi Balgales luterāņu draudzei

Mārcis Zeiferts
2009.10.30 14:14

Svētdien, 25. oktobrī, svētku dievkalpojumā tika atzīmēta Balgales evaņģēliski luteriskās baznīcas 200 gadu jubileja. «Dzīvojam vienīgi no tā, ka Dievs mūs bezgalīgi žēlo. Arī šajā vietā, kur 200 gadus ir varējusi būt baznīca,» atzina īpašais viesis — Liepājas diecēzes bīskaps Pāvils Brūvers.

No vēstures lappusēm
Enciklopēdijas «Latvijas luterāņu baznīcas» lappuses vēsta, ka pirmās Balgales (Pēterciema) celšanas laiks neesot zināms, vienīgi 1727. gada vizitācijas protokolā minēta pussagruvusi koka baznīca. Teika vēsta, ka Pētermuižas īpašnieks fon Kornics bargā laikā braucis mājup. Mežā krituši koki, braukt bijis grūti, tāpēc viņš licis kučierim pieturēt zirgus zem kāda liela koka. Satrakojušies zirgi tik viegli nav bijuši apstādināmi un pagājuši vēl mazliet uz priekšu. Tajā pašā acumirklī zibens iespēris kokā, zem kura bija iecerēts apstāties, un tas nokritis tūlīt aiz pakaļējiem ratu riteņiem, gandrīz tos aizķerdams! Fon Kornics bijis ļoti uztraukts un solījis no sagāztajiem kokiem uzcelt baznīcu, ja tik vesels tiktu mājās. Ļoti daudz koku ceļā gāzušies, bet neviens nav ķēris pajūgu. Tad nu muižnieks solījumu turējis un uzcēlis pirmo turienes baznīcu, kas bijusi neliela.

1804. gadā vairāk nekā 1200 hektāru lielo Balgales muižu kopā ar Pētermuižu savā īpašumā ieguva firsts Karls fon Līvens, ģenerālleitnants, gvardes pulka komandieris, Arhangeļskas gubernators, daudzu augstāko Krievijas ordeņu kavalieris, viens no sava laika progresīvākajiem un izglītotākajiem muižniekiem. Tieši par viņa līdzekļiem arī 1807. gadā uzsākta baznīcas celtniecība un 1809. gadā jaunā būve ar 320 sēdvietām iesvētīta. Balgales baznīca ir vienjoma akmens — ķieģeļu celtne ar poligonālu altārdaļu un izvirzītu smagnēju torni ar piramidālu četrstūra smaili. Ar prieku joprojām var apskatīt glītās, smalki veidotās detaļas baznīcas interjerā. Raksturīgākās krāsas — balts un zeltīts. Jūliusa Rētinga 1852. gadā gleznotā altārglezna «Golgata» jeb «Marija ar asaru» diemžēl 1994. gadā tika nozagta. 2001. gadā tās vietā stājās Aijas Baumanes gobelēns «Krustā sistais». Virs tās izceļas zeltītā Glorija ar «Dieva aci». Altāri ierobežo melni krāsota ažūra čuguna lējuma sētiņa, ko veido stilizētas vakanta lapas un rozetes. 1860. gadā būvēto ērģeļu prospekts arī ir vesels mākslas darbs ar smalkām zeltītām detaļām — lauru zariem, rozetēm un pilnības ragiem abos sānos. Svētdien ērģeles pamīšus spēlēja abi te pēdējos gados kalpojoši ērģelnieki — Gatis Brediks un Raimonds Felšs. Trompeti pūta balgalnieks Reinis Boters.

Kad kliņģeris ir liela «200» formā
Svētku dienā baznīcā bija daudz ļaužu. Sveces un citi rotājumi radīja īpaši svinīgu gaisotni. Dievkalpojuma sākumā bīskaps Pāvils Brūvers, vēlot kalpot Svētā Gara spēkā un padomā, ieveda amatā draudzes pagaidu pārvaldes komisiju trīs cilvēku sastāvā, tostarp arī draudzes priekšnieku Egonu Upīti. Sprediķī bīskaps runāja par piedošanu. Par to, cik daudz Dievs mums katram ir piedevis, tāpēc nevajadzētu būt grūti līdzcilvēkiem piedot viņu mazos parādiņus, lai sīkas ķildas nepāraugtu grautiņos un ugunsgrēkos. Savāda tēma svētku reizei? Tomēr nē — mūžam aktuāla tur, kur pulcējas ļaudis, lai ko darītu un kopā piedzīvotu.

Sveikt Balgales draudzi bija ieradušies pārstāvji no daudzām tuvākām un tālākām draudzēm — Dzedru draudzes, kuras namam līdz tik lielai jubilejai vēl ļoti tāls ceļš ejams, Nurmes draudzes, kuras pārstāvji vēlēja, lai no Balgales baznīcas nekad neviens neizietu kā tukšinieks, nesaņēmis daudz svētību, Engures draudzes, kura dāvanā atnesa vitrāžu «Lutera roze», Stendes un Strazdes draudzes, kurās, tāpat kā Balgalē, kalpo mācītāja pienākumu izpildītājs Jānis Kundziņš, un Talsu baptistu draudzes, kuras mācītājs Aivars Šķuburs atzina, ka Balgales draudze viņam saistoties ar mīļām atmiņām no laikiem, kad mācītājs Valdis Amols aicinājis Talsu baptistus te uzdziedāt. Pēc apsveikuma vārdiem ikviens bija aicināts turpat baznīcā uz svētku mielastiņu — nobaudīt kliņģeri garšīga «200» veidolā.

Ieejot 201. gadā, dievkalpojumi Balgales luterāņu draudzē notiek katra mēneša otrajā un ceturtajā svētdienā 14.00. Pirmajā un trešajā svētdienā Dursupē, «Lazdu» mājas 15. dzīvoklī turpmāk notiks Bībeles studijas.

Elīna Mierkalne, foto: Dainis Kārkluvalks, Talsu Vēstis