Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://www.kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=119

Noslēdzas Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas logu un durvju restaurācija un labiekārtošana

Mārcis Zeiferts
2015.05.29 15:29

Projekts ERAF 3.4.3.3. aktivitātē „Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā” atbalstītā projekta „Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošana – vēsturisko koka logu un durvju restaurācija” nr. 3DP/3.4.3.3.0/14/APIA/CFLA/023 tuvojas noslēgumam. Projekta pasūtītājs Tukuma evaņģēliski luteriskā draudze līgumu par darbu izpildi aizvadītajā gadā pēc cenu aptaujas slēdza ar SIA „KI KOKS”.

Projekta realizācijas gaitā veikti apjomīgi senās vēsturiskās ēkas koka logu un baznīcas durvju restaurācijas darbi, kā arī labiekārtošana ap baznīcu, nodrošinot pieeju caur sakristejas durvīm cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ģimenēm ar maziem bērniem ratiņos. Šobrīd norit logu, durvju un norobežojošās margas montāžas darbi. Projektu pilnībā paredzēts realizēt līdz 30. jūnijam.
 
Projekta „Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes uzlabošana – vēsturisko koka logu un durvju restaurācija” līgums par būvuzraudzību noslēgts ar SIA „Jurēvičs un partneri” par € 3194,40 t.sk. PVN, bet projekta autoruzraudzību realizē SIA “Arhitektoniskās izpētes grupa” par € 1311,60 t.sk. PVN. Kopējās projekta attiecināmās izmaksas sastāda € 67 311. ERAF finansējums – € 50 000, projekta īstenotāja līdzfinansējums € 17 311.
 
Baznīcas pamatapjoms (draudzes telpa ar divslīpju jumtu un torņa daļa) uzcelta laika posmā no 1644.–1687.gadam. Tā tiek uzskatīta par senāko mūra celtni Tukuma pilsētā, kas funkcionē atbilstoši savam sākotnējam mērķim. Tam ir Valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca ir sabiedriski nozīmīgs objekts, jo saskaņā ar Vispārīgos būvnormatīvos sniegto definīciju, tā spēj pulcēt vienlaicīgi vairāk nekā 100 cilvēkus – tai ir 264 sēdvietas un 168 papildvietas balkonā, tai ir tornis (30m) ar skata laukumu uz pilsētu. Ēka atrodas Tukuma pilsētas centrālajā laukumā, ir publiski redzama un iekļaujas pilsētas siluetā.
 
Mārcis Zeiferts
Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas 
atjaunošanas fonda vadītājs
Mob.291145305, 
atjaunosanasfonds@gmail.com, @baznicasfonds