Šī lapa ir izdrukāta no kandavasiecirknis.lv
Interneta adrese:
http://www.kandavasiecirknis.lv/?ct=iecirknis&fu=read&id=10

Projekts "Kopgalds" Tukumā

Mārcis Zeiferts
2010.04.08 14:27

Kā ziņo laikraksts „Latvijas avīze”, Lielveikalu tīkls "Rimi" projektā "Kopgalds" izvēlējies zupas virtuves 14 pilsētās, kurām ik mēnesi piešķirs produktus 100 latu vērtībā. Tas nozīmē, ka ēdienu varēs vārīt lielākā katlā, lai pietiktu vairāk gribētājiem.

Par kristīgo draudžu līdzdalību projektā „Kopgalds” pastāstīja Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes pārstāve Ieva Zeiferte, kura minēja trīs iemeslus, kāpēc, viņasprāt, zupas virtuve šodien ir aktualitāte numur viens. "Pirmkārt, man ir kauns dzīvot pilnu vēderu, zinot, ka tepat blakus ir cilvēki, kas nav paēduši. Otrkārt, ļoti svarīgi ir viņus izvilināt laukā no viņu mājokļiem. Tas ir iespaidīgs skats, kad pulksten 12 no malu malām šurp sanāk ap 120 cilvēkiem. Ar ēdienu mēs viņiem pasakām – tava dzīvība ir vērtība. Tu tiec mīlēts un gribēts šajā pasaulē. Domāju, šī vēsts sabiedrībai ir visvairāk vajadzīga. Treškārt, rindu pie zupas virtuves redz sabiedrība. Tas uztur aktualitāti. Es ieteiktu visiem politiķiem aiziet un parunāt ar vīriem, kuri tur stāv katrs ar savu zupas trauku."

Daļa sabiedrības ir pārliecināta, ka rindā stāvētāji ir tikai bomži un nodzērušies slaisti. Īstenībā tādu ir tikai 30 – 40%. Klientu vidū ir pat ierēdņi ar divām augstākajām izglītībām, kuri palikuši bez darba un pabalstiem, bet nav tikuši vaļā no kredītsaistībām. Te nāk vīri pirmspensijas vecumā, kas iepriekš strādājuši vai nu celtniecības uzņēmumos, vai lauksaimniecībā, par kuriem nekad nav maksāti nodokļi, un viņi nesaņem bezdarbnieku pabalstus. Pašreizējais zupas virtuves klients vēl pirms neilga laika pats spēja pabarot savu ģimeni.

"Esmu garšojusi zupas virtuves ēdienu, jā, tas lieliski noder izsalkuma remdināšanai, bet padomājiet, cik ilgi jūs būtu ar mieru katru dienu ēst tikai zupu vien, lai cik sātīga tā būtu?" vaicā Ieva.

Laikraksts ziņo, ka Tukums ir viena no tām pilsētām, kur zupas virtuves darbojas visas nedēļas garumā, arī sestdienās un svētdienās. Tas iespējams, veiksmīgi sadarbojoties vairākām organizācijām – baznīcai, pašvaldībai, Sarkanajam Krustam, patversmei, uzņēmējiem.

Evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze ēdienu dala divas reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās pa 120 porcijām ik reizi. Bet zupu vāra vietējie uzņēmēji – SIA "Dekšņi", veikalu ķēdes un ēdināšanas uzņēmuma īpašnieki un draudzes locekļi. Tas ir viņu simtprocentīgs ziedojums. Savukārt Lestenes maiznīca ziedo maizi – katram divas šķēles klāt pie zupas.

Intervijā tukumniece Ieva Zeiferte pārstāv arī Ziemeļkurzemes nevalstisko organizāciju atbalsta centru. Viņa min, ka katrā lielākajā Ziemeļkurzemes pilsētā ir vismaz pa vienai zupas virtuvei. "Tās nav veidotas no augšas, bet radušās no cilvēku iniciatīvas, lielākoties no kristīgajām draudzēm – katoļiem, baptistiem, adventistiem, luterāņiem, arī Sarkanā Krusta un mazajām nevalstiskajām organizācijām."

Interese par zupas virtuvēm joprojām ir liela, tāpēc nolemts izveidot mājas lapu, kur apkopos gan labās prakses piemērus, gan izstāstīs, kā atvērt zupas virtuvi. To modeļi ir dažādi – gan ar pašvaldības, gan ar uzņēmēju atbalstu, vienreiz un divreiz dienā, 100 vai tikai 30 cilvēkiem. I. Zeiferte pozitīvi vērtē tās draudzes, kas ne tikai paēdina, bet arī mudina cilvēkus reģistrēties bezdarbniekos, doties uz sociālo dienestu, aicina mācīties, mēģina viņiem atrast kādu nodarbošanos. 

Preses materiālus apkopoja Mārcis Zeiferts